Aktualno

#05

22. apr 2021

Drži ali ne drži?     |     Trditev #5


"V primerjavi z avtomobilom na fosilna goriva je uporabna vrednost električnega avtomobila občutno manjša. Pri njegovi uporabi se je treba veliko odrekati."


To je le ena izmed floskul, podedovanih iz pionirskih časov novodobne električne mobilnosti pred desetimi leti. Takrat so bile zmogljivosti baterij izredno majhne. Kemija celic in temperaturno upravljanje baterijskega sklopa sta bila povsem primerljiva z baterijami prenosnih računalnikov. V desetih letih so električni avtomobili prav na tem področju naredili izjemne razvojne preskoke. Danes jih je zato v državi, kot je Slovenija, mogoče uporabljati povsem enakovredno kot avtomobile na fosilna goriva. Še več, če se iz Ljubljane odpravimo na izlet v Piran, smo v času polnjenja avtomobila deležni štirih ur brezplačnega parkiranja za zapornico, kjer cena parkiranja sicer znaša pet evrov na uro. Če potujemo na Hrvaško, na primer na otok Krk, se tam na številnih polnilnicah lahko oskrbimo z brezplačno električno energijo. Na daljših vožnjah pa se lahko ustavimo na polnilnicah Ionity ali drugih polnilnicah, na katerih je avtomobile mogoče polniti z močjo sto in več kilovatov, da doseg med polurnim (ali celo krajšim) postankom podaljšamo za približno dvesto kilometrov. Tako je tudi pot iz Lju- bljane v Beograd ali na Dunaj, v München oziroma Milano povsem primerljiva z vožnjo s klasičnim avtomobilom, če si na poti privoščimo kavo in se malo pretegnemo.


Da je uporabna vrednost električnega avtomobila v primerjavi z avtomobilom na fosilna goriva občutno manjša in se je pri njegovi uporabi treba izjemno veliko odrekati, vsekakor NE DRŽI oziroma že dolgo ne velja več.
 


Naprej na naslednjo trditev     |     Nazaj na uvod

6 blagovnih znamk pod isto streho